Utombordare, frågor och svar

Vad är skillnaden mellan lång eller kort rigg?

Motorn måste matcha höjden på akterspegeln för att båten ska drivas optimalt.  Man mäter på från motorfästet (=akterspegelns ovankant) till antikavitationsplattan, dvs den "stora" horisontella plattan på motorns rigg. Denna platta ska ligga i linje med kölens lägsta punkt.

  • 15" (381 mm) kort rigg
  • 20" (508 mm) lång rigg (L)
  • 25" (635 mm) extra lång rigg (XL)
  • 30" (762 mm) "extra-extra" eller ultralång (Z)

En bild och ett ungefärligt värde annars:

  • X<40cm = kort rigg
  • X>40cm = lång rigg

 

Hur ofta bör jag byta impeller?

Du bör byta minst var femte år.

Hur ofta behöver jag byta kamrem på min 4-taktare?

Du bör byta minst var femte år.

Varför ingår inte kamrems och/eller impellerbyte i servicekostnaden?

Olika motorer har olika servicebehov/bytesintervaller och reservdelskostnader, dessutom vet vi inte vad som gjorts med motorn innan den kom till oss för service.

Vad är skillnaden på en rostfri och en aluminium propeller?

Ett kortfattat svar: Rostfritt stål är starkare än aluminium och kan göras tunnare och mer effektiva. Det vanligaste är att propellern utformas för att ge högre fart i de högre fartregistren med en vinst på flera knop för snabba båtar. Skillnaden märks vid 20-25 knop och ökar med farten mot en standardpropeller. Motorn kan oftast monteras något högre på akterspegeln i samband med montering av en rostfri propeller och vinna lite extra fart (och missa ett eller annat grund...)

Hur länge kan man förvara bensin?

Bensin är en färskvara och bör inte förvaras mer än 3månader. Om möjligheten att tömma tanken inte finns vid vinterförvaring har vi ett stabiliseringsmedel för bensinen, dock bör tanken fyllas helt med färsk bensin innan motorn tas i bruk. (Gärna med 98 oktan då oktantalet sjunker vid förvaring) Finns vattenavskiljande bränslefilter bytes detta innan sjösättning.

Kan jag lägga min motor ner?

Om motorn har dränerats på vatten är det inga problem, dock ska växelhuset inte vara högre än motorn. En del 2 taktare har inbyggd oljetank med en liten luftventil som bör ligga uppåt för att undvika spill. 4-taktare skall läggas på "rätt" håll (se din instruktionsbok).

Hur mycket olja skall jag blanda i min bensin till min 2-taktare?

Om din motor inte har separat oljeinblandning blandas 2% olja i bensinen.

Är det viktigt vilken 2-taktsolja man kör på?

Vi rekommenderar att man kör på en olja speciellt avsedd för utombordsmotorer, de oljorna är gjorda för marint användande. Vissa tillverkare har biologiskt nedbrytbar 2-taktsolja. Gällande oljefabrikat kan vi bara rekommendera motormärkets olja, men det finns givetvis fina oljor av andra fabrikat. Motormärkenas egna oljor har lågt pris och god kvalitet. Vissa motorer, främst de direktinsprutade 2-taktarna (Dfi, E-tec, Ficht och Optimax) har andra smörjbehov och speciella oljor som verkligen fungerar till dessa tekniskt avancerade motorer.

Måste jag serva motorn varje år?

Det beror på, olika motortyper kräver olika mycket service och körs olika, både till antal timmar och sätt. Att serva sin motor är till stor del ett sätt att ha gjort vad man kan för att undvika problem under säsongen. 2-taktare som körs på en badbåt klarar sig sannolikt med service vartannat år och med en enklare konservering under mellanåret. Motorer som belastas hårt t.ex. för vattenskidåkning bör servas årligen. Insprutade 2-taktare är de mest tekniskt avancerade motorer som finns idag med diagnossystem och motorstyrning med microdator. Dessa motorer kräver auktoriserad service för att fungera och en del båthandlare kräver service historik för att befatta sig med inbyten. Ingen bra motor för hemmamekanikern! 4-taktaren bör servas årligen (rekommenderas av tillverkarna). Motortypen har en hel del rörliga delar och inställningar vilket gör servicen viktigare och kostnaden högre än för de enklare motorerna. Motorolja och oljefilter byts också årligen då oljan drar åt sig kondens även om motorn inte används. För de 4-taktare som går riktigt lite finns en konservering i prislistan, den utförs som mellanservice vartannat år för de som önskar en mindre genomgång. Prisskillnaden till servicen är dock ganska liten och det ingår motorolja och oljefilter i servicepriset.