Sportfiske

-Förgyll gärna båtlivet med fiske!

Även den mest oerfarne amatör kan dra upp fisk till middagen. Det som krävs är tålamod och några enkla knep. Storfiskare kan hoppa över de råd som presenteras i följande kapitel.

Mete…

är enkelt! Rekommenderas om man verkligen vill dra upp en fisk till middagen. Det är tillåtet att meta i skärgården och i Mälaren. Fiska inte från annans brygga eller nära enskild badplats.


Du behöver…

ett metspö, metrev, flöte, sänke, metkrok och bete och det är bra att ha en håv. Det går bra att skära till ett spö. Rönn är det bästa materialet. Skala inte spöets övre tredjedel från bark. Gör man det, så torkar det för fort. Anpassa valet av krok efter den fisk du vill ha. Använd en knut som även håller för de stora fiskarna. – För man vet ju aldrig!?


Mäsk och bete

Ge gärna fisken en aptitretare (Mäska). Fisken lockas då till fiskeplatsen. Använd havregryn, brödsmulor eller liknade. Bästa betet är metmask. Gäddan gillar små levande betesfiskar så som småmört och smålöja. Fiskögon, fiskfena, majs, bröd kan även fungera. Sätt lagom mycket bete på kroken. Kroken behöver inte döljas!

– Det ligger ingen sanning i myten.


Rätta platsen = Rätta djupet

Fiskarterna trivs i olika temperaturer och befinner sig på olika djup vid olika tidpunkter på dygnet. Här intill kan du se, i grova drag, vilka temperaturer några vanliga fiskarter föredrar. Fiskar befinner sig generellt på djupt vatten dagtid och i vid ytan nattetid. De är mest på hugget vid gryning och skymning.


Abborren…

är en avundsjuk fisk. Passa på när den börjar nappa. Då de sett en kompis fastna så vill även resten prova. Låt abborren få tid att svälja betet innan du drar upp den. Abborren är pigg vid högtryck. Därför nappar den villigt efter ett åskväder. Den är bäst från mitten av juli och framåt. På försommaren är den mager och benig. Den trivs i grunda och varma vatten, men ett abborrgrund kan ligga på 3-4 meters djup.

Abborrplatser:

- Nedanför bergklackar

- I sund

- Utanför uddar

- Utanför vasskanten

- Vid grund ute på öppet vatten

- Utanför bäckmynningar.


Gäddan…

nappar då den är hungrig och då huggreflexerna stimuleras. Använd därför levande småfisk som agn. Placera betet cirka en halv meter från botten och ryck lite. Gör ett ordentligt men mjukt motdrag då den nappat så att kroken fastnar ordentligt. Använd håv! Gäddan trivs i svala vattentemperaturer.

Gäddplatser:

- I vasskanten

- På djupare vatten i skuggan av en sten

- På djupbranter vid sidan av ett grund


Då inget annat fungerar…

så finns det välsorterade livsmedelsbutiker överallt i skärgården.  I bästa fall kan du kanske få ett fisketips på köpet.